Noć Lejletu-l-Bedr 17. noć mjeseca Ramazana

Bitka na Bedru simbolizira bitku između vjere i kufra, istine i zablude, kvaliteta i kvantiteta i stvarne snage i fiktivne moći. Ona je pokazala da se čvrstom vjerom u Plemenitog Allaha i Djelitelja pobjede mogu postići neočekivani rezultat i poraziti daleko jači, opremljeniji i brojniji neprijatelj!
Ramazan nije samo mjesec posta i ibadeta. On je i mjesec pobjede. Prije svega, pobjede nad samim sobom, a onda nad svim drugim. Zbog toga Allah Plemeniti i kaže: Allah vas je pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni – zato se bojte Allaha, da biste bili zahvalni.
Nakon trinaestogodišnje borbe sa samim sobom, savladavanja najtežih prepreka i iskušenja, podnošenja svirepih tortura i poniženja, kaljenja u užarenoj Mekki, dolazi slast ramazana. Ali, uz to, dolazi i prva slast pobjede!
Međutim, do te pobjede se nije moglo doći, dok nije došlo do pobjede na poprištu ljudske duše i na planu stvarnog života. Kada se nefs oslobodi sebe radi sebe, od svojih želja i svojih strasti, od svojih prljavština i svojih mržnji, od svojih okova i svojih lanaca, kada požuri u okrilje Allahove milosti i oprosta i Njemu se prepusti, onda on postaje oslobođen svih tereta i omči, i, kako veli Sejjid Kutb, dolazi do pobjede: stvarne pobjede!
Ta pobjeda se nije mogla osjetiti na početku islama. To se, upravo, i moglo desiti 17. dan ramazana, 2. godine po Hidžri, odnosno 624. godine. po Isa, a.s, rođenju. To se i moglo desiti nakon toliko truda, rada i odgajanja, sebe, svoje duše i svoga tijela, i to u mjesecu oprosta, milosti i dobročinstva, u mjesecu u kome duša bude otrgnuta od svih okova koji joj ne dozvoljavaju tako veličanstven let i tako snažan zamah i udarac!

Šta možemo nauciti iz Bitke na Bedru ?

Iskrenost!
Kaže Allah džellešanuhu: "I ne budite kao oni koji su, da se pokažu svijetu, nadmeno iz grada svoga izišli da bi od Allahova puta odvracali. Allah zna ono što oni rade." (El-Enfal, 47.)

Sloga i jedinstvo!
Kaže Allah, džellešanuhu: "O vjernici, kada se sa kakvom skupinom sukobite… "(El- Enfal, 45.) "I on je sjedinio srca njihova. Da si ti potrošio sve ono što na Zemlji postoji, ne bi sjedinio srca njihova, ali ih je Allah sjedinio,- On je, zaista, silan i mudar".(El Enfal,63)

Pokoravanje Allahu i Njegovom Poslaniku
Kaže Allah, dželle šanuhu: "Pokoravajte se Allahu i njegovom Poslaniku"(El-Enfal, 46.)
"O vjernici, odazovite se Allahu i Poslaniku kada vas pozovu u ono što ce vam život dati"(El-Enfal, 24.)

Izbjegavanje rasprave i svade
Kaže Allah, džellešanuhu: "i ne prepirite se da ne biste klonuli i bez borbenog duha ostali"(El-Enfal, 46.)
Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve seleme : "Nijednom narodu nije data rasprava a da nije zalutao."

[IMG]http://img221.imageshack.us/img221/4835/shaharallahlllbyaymanstn.jpg[/IMG]

Molim Allaha, džellešanuhu, da nam Bedr bude vodilja u shvatanju vjere, podstrek na rad i zalaganje, snaga u trenucima slabosti i utjeha i smiraj u trenucima iskušenja. Amin!

tahany
"O, Ti Koji nisi vidjen, a ipak obznanjuješ Svoje Postojanje, Samo Ti Si Postojeći, nema ništa osim Tebe! Duša je skrivena u tijelu, a Ti Si u duši skriven, o Dušo duše! Ti si dalje od svega, svaka stvar se ogleda u Tebi, a Ti, o, Neuporedivi, ogledaš se u svakoj stvari! "

Komentariši